W 1963 roku – zwieńczony został sukcesem eksperyment trzech amerykańskich specjalistów, którzy podawali miąższu aloesu
osiemnastu pacjentom , którzy cierpieli na wrzody występujących w
układzie trawiennym. Odnotowano u nich znaczącą poprawę samopoczucia , a
także szybki powrót do zdrowia. Do końca lat 80-tych badaniu poddano antyzapalne,
antybakteryjne oraz antygrzybicze właściwości niektórych substancji
zawartych w miąższu z aloesu,
takich jak
mukopolisacharydy, czy antrachinony. Potwierdzono, że unicestwiają one
streptokoki i drożdże (Candida Albicans) , jak również ich mutacje.
Dowiedziono, że w przeciwieństwie do normalnych antybiotyków nie
powodują negatywnych skutków w organizmie. W 1991 roku powstała Międzynarodowa Rada Naukowa ds. Aloe Vera,
inicjującą badania naukowe oraz udzielającą międzynarodowych
certyfikatów potwierdzających czystość oraz wysoką jakość produktów
aloesowych.