Eksperymenty nad właściwościami aloesu

W 1963 roku – zwieńczony został sukcesem eksperyment trzech amerykańskich specjalistów, którzy podawali miąższu aloesu osiemnastu pacjentom , którzy cierpieli na wrzody występujących w układzie trawiennym. Odnotowano u nich znaczącą poprawę samopoczucia , a także szybki powrót do zdrowia. Do końca lat 80-tych badaniu poddano antyzapalne, antybakteryjne oraz antygrzybicze właściwości niektórych substancji zawartych w miąższu z aloesu,
takich jak mukopolisacharydy, czy antrachinony. Potwierdzono, że unicestwiają one streptokoki i drożdże (Candida Albicans) , jak również ich mutacje. Dowiedziono, że w przeciwieństwie do normalnych antybiotyków nie powodują negatywnych skutków w organizmie. W 1991 roku powstała Międzynarodowa Rada Naukowa ds. Aloe Vera, inicjującą badania naukowe oraz udzielającą międzynarodowych certyfikatów potwierdzających czystość oraz wysoką jakość produktów aloesowych.