Jedną z najistotniejszych zalet błonnika występującego w Forever Lean jest jego zdolność eliminacji z organizmu ciężkich metali i toksyn, włącznie z substancjami, o potwierdzonym badaniami działaniu rakotwórczym. Kolejną kwestią jest- odchudzanie. Błonnik gwarantuje uczucie sytości oraz zmniejsza wchłanianie tłuszczów. Jednak nie wszystkie warzywa i owoce, które go zawierają są niskokaloryczne. Proces odchudzania wzmacniają: brokuły, cykoria, kabaczki, ogórki, kalafiory, kalarepa, szpinak, a w przypadku owoców arbuzy, grejpfruty, truskawki. Zródłem błonnika są oprócz warzyw i owoców zbożowe produkty z pełnego przemiału takie jak, np. płatki, otręby, kasze, niełuskany ryż, musli, pieczywo pełnoziarniste oraz razowe.Wpływa regulująco na większość procesów związanych z metabolizmem tłuszczów oraz cukrów w organizmie. Rozchodzi się o, który działa niemalże jak medykament na receptę, występujący powszechnie w wielu warzywach i owocach. Trzeba jedynie pójść na targ by zakupić kilo jabłek czy pojemnik malin albo skontaktować się z dystrybutorem Forever Living Products w celu zamówienia produktu Forever Lean, w którym głównym składnikiem jest nierozpuszczalny błonnik