Co może ryba

Spożywanie ryb może uchronić nas zarówno przed chorobami układu krążenia, jak i nowotworami. Jeszcze do niedawna ryby zajmowały honorowe miejsce na naszych stołach od święta albo w czasie wakacji nad Bałtykiem. Ostatnio sytuacja nieco się zmieniła, ale w dalszym ciągu spożywamy ich zbyt mało. Ich mięso to źródło witamin A, B oraz D, także niezwykle cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych , które wzmacniają m.in. naturalne mechanizmy obronne organizmu. Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w rybach zabezpieczają nasz organizm przed miażdżycą, chorobami układu krążenia i chorobami nowotworowymi. Ryb nie powinny jeść tylko
osoby uczulone na ich białko..Kwasy tłuszczowe podnoszą naturalną odporność organizmu, mają silne działanie przeciwzapalne, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego oraz pracę mózgu. W tłustych rybach występują witaminy A i D, natomiast mięso chudych ryb obfituje w witaminy z grupy B. Nie sposób też pominąć faktu, że ryby stanowią bogate źródło wysokowartościowego białka