Mukopolisacharydy występujące w miąższu z aloesu są
wielocukrami charakteryzujące się długim łańcuchem węglowym, które
stanowią niezbędny składnik wszystkich żywych komórek. Według niektórych
naukowców stanowią one „tajną broń” bowiem:
• zapobiegają kumulacji toksyn z jelit do układu krwionośnego,
uszczelniają ściany komórek, co chroni je przed atakiem wirusów,
• zapewniają odpowiednie nawilżenie tkanki chrzęstnej,
• zapewniają prawidłowy przepływ ustrojowych płynów,
• zapewniają
prawidłową wymianę gazową w płucnych pęcherzykach,
• umożliwiają absorpcję wody i składników odżywczych w przewodzie
pokarmowym.
Mukopolisacharydy, które zawiera Aloe Vera są idealnym
spoiwem komórek, budujących nasz organizm. Twierdzi się, że ich niedobór
wywołuje wirusowe infekcje, bóle stawów, bóle korzonkowe, obrzęki i
limfatyczne zastoje, kłopoty z metabolizmem. Organizm zdradza objawy
niedotlenienia oraz wewnętrznego zatrucia toksycznego.