Mukopolisacharydy występujące w miąższu z aloesu

Mukopolisacharydy występujące w miąższu z aloesu są wielocukrami charakteryzujące się długim łańcuchem węglowym, które stanowią niezbędny składnik wszystkich żywych komórek. Według niektórych naukowców stanowią one „tajną broń” bowiem: • zapobiegają kumulacji toksyn z jelit do układu krwionośnego, uszczelniają ściany komórek, co chroni je przed atakiem wirusów, • zapewniają odpowiednie nawilżenie tkanki chrzęstnej, • zapewniają prawidłowy przepływ ustrojowych płynów, • zapewniają
prawidłową wymianę gazową w płucnych pęcherzykach, • umożliwiają absorpcję wody i składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Mukopolisacharydy, które zawiera Aloe Vera są idealnym spoiwem komórek, budujących nasz organizm. Twierdzi się, że ich niedobór wywołuje wirusowe infekcje, bóle stawów, bóle korzonkowe, obrzęki i limfatyczne zastoje, kłopoty z metabolizmem. Organizm zdradza objawy niedotlenienia oraz wewnętrznego zatrucia toksycznego.